Sari la conținut

Morcoveață – spectacol lectură în FNT ediția 31

În cadrul Festivalului Național de Teatru, ediția 31 va putea fi văzut în premieră națională spectacolul lectură “Morcoveață”, sâmbătă 13 noiembrie, începând cu ora 11 pe www.fnt.ro. Spectacolul a fost produs de Asociația Culturală Vis-à-vis pentru FNT 2021 și va rămâne disponibil pentru 48 de ore.

În martie 2021, Adriana Moca a tradus și adaptat piesa într-un act Morcoveață, de Jules Renard. Conform statisticilor, în fiecare oră, doi copii sunt victime ale unei forme de violenţă, în România. Una din motivațiile alegerii textului vine și din raportul de cercetare lansat de World Vision România „De ce lovim copiii?” Cifrele arată că: “1 din 2 părinți cred că lovirea este pentru binele copilului; doar 1 din 10 părinți români nu și-ar lovi niciodată copilul; 1 din 10 considerã cã lovirea apare din cauza copilului; 8% ar lovi copiii, dar nu ar vrea ca acest lucru să se afle; 8% invocă motivații religioase; 6% lovesc copiii gratuit, fără motiv; 5% afirmă că ar lovi copilul pentru că toată lumea face la fel; 3% se simt foarte vinovați după ce lovesc. Copiii care au fost abuzaţi sunt mult mai predispuşi la maturitate la tentative de suicid.”

Există câte un Morcoveață și printre puii de găină. Văd unul pe care maică-sa îl alungă de sub aripi, pe care-l ciuruiește cu lovituri de cioc, probabil pentru că are o pată neagră așezată anapoda după gustul mămicii sale.” scrie Jules Renard în Jurnal. O invitație la reflectare asupra modului în care traumele din copilărie construiesc viața adultului.

În distribuție, actorii Marius Florea Vizante (Morcoveață/Autorul), Emilia Popescu (Doamna Lepic), Richard Bovnoczki (Domnul Lepic), Adriana Moca (Anette).

LINK: Pagina de streaming a spectacolului în cadrul FNT.