Asociația Culturală Vis-a-Vis a inițiat în 2024 un amplu proiect vizual dedicat personalității artistice Silviu Purcărete, cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră: o expoziție de fotografie de teatru și site-ul www.silviupurcarete.art.
Sâmbătă, 18 mai 2024, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „Silviu Purcărete – 50 de ani de teatru” la Centrul „Constantin Brâncuși” Muzeul de Artă Craiova. Expoziția, unicat în România, cuprinde fotografii din 122 de spectacole de teatru și operă din arhiva personală a regizorului, semnate chiar de el, sau de Mihaela Marin, Dragoș Buhagiar, Helmut Stürmer, Sean Hudson, Patrick Fabre, Pierre Borasci, Simon Anannd (Royal Shakespeare Company), Thilo Beu, Rareș Zaharia, Adi Bulboacă, Alex Condurache, Eöri-Szabó Zsolt, Peter Uhan, Petru Cojocaru, Iulian Ursachi, Nicu Cherciu, Aki Tanaka, Aoi Itoh, Dorian Delureanu și alții.
Adriana Moca, inițiatoarea proiectului și curatoarea expoziției, a făcut parte vreme de nouă ani din echipa artistică a Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, precum și din spectacolele semnate aici de Silviu Purcărete, apoi a continuat să urmărească activitatea regizorală a acestuia, consemnând-o prin cronici și articole. ” Expoziția este, dincolo de recuperarea memoriei spectacolelor sale din acești 50 de ani de carieră, ocazia să redescoperim bucuria teatrului și generozitatea ludică a regizorului Silviu Purcărete„
Evenimentul s-a bucurat de un foarte mare interes din partea publicului, atât la vernisaj, cât și pe toată perioada expunerii, mai-septembrie 2024, fiind vizitată de aproximativ 4.500 de persoane.
În septembrie, expoziția este invitată la Iași, la Festivalul Internațional pentru Publicul Tânăr – FITPTI 2024, cu vernisaj pe 26 septembrie la Palatul Braunstein. Detalii despre viitoare itinerări puteți afla pe www.silviupurcarete.art
Extrase de presă
Oltița Cîntec – O antologie vizuală
Suplimentul de cultură
”Adriana Moca a avut ideea salutară de-a reuni într-o expoziție fotografică 50 de ani de teatru pe care Silviu Purcărete îi împlinește acum. O jumătate de veac de când regizorul îmbogățește lumea cu viziunile lui. Teatrul este structural despre a privi, iar retorica regizorală a acestui artist mizează fundamental pe tehnica fragmentării în cadre ca modalitate de creație. Un hedonism al vizualului ar putea fi definiția concisă a universului estetic al lui Silviu Purcărete.”
Cristina Rusiecki – Festivalul Shakespeare la 30 de ani
B-Critic
”Dar, în ceea ce privește expozițiile, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Adriana Moca, fostă actriță a Teatrului Național din Craiova timp de nouă ani, în perioada sa cea mai glorioasă, a curatoriat o expoziție dedicată regizorului iconic al teatrului, Silviu Purcărete”
Marinela Țepuș – Festivalul Shakespeare la 30 de ani
” Poate că tocmai această presiune a timpului (foarte scurt pentru un asemenea demers), dar, cu siguranță, și nostalgia acelor momente unice la care a luat parte în calitate de actriță, au mobilizat-o astfel încât să poată crea un adevărat puzzle al operei unuia dintre cei mai vestiți creatori de teatru din România, puzzle pe care ea l-a numit simplu ”un exercițiu de admirație absolut necesar”. Adriana Moca a reușit mai mult: a țesut, prin intermediul exponatelor puse la dispoziție, o poveste, povestea unui minunat creator de teatru român, Silviu Purcărete, și a artiștilor cu care a colaborat.”
Echipa de proiect
Adriana Moca – manager proiect & curator
Mihaela Marin – fotograf
Daniel Mihail Constantinescu – grafică afiș & catalog
Ozana Oancea – traducere
Felicia Diaconu – comunicare
Nicu Ilie – web design
Florentin Ilie – responsabil video
Calde mulțumiri celor care au contribuit la buna desfășurare a expoziției:
- Emil Boroghină, Președinte al Fundației Shakespeare și Președinte de onoare al Festivalului Internațional Shakespeare
- Lucian Rogneanu (muzeograf) precum și întregii echipe a Muzeului de Artă Craiova & Centrul Constantin Brâncuși
- Dodu Ispas și echipei tehnice/lumini a Teatrului Național Marin Sorescu Craiova
Parteneri
Centrul Cultural Constantin Brâncuși – Muzeul de Artă Craiova
Teatrul Național Marin Sorescu Craiova
Festivalul Internațional de Teatru Shakespeare Craiova
Festivalul Internațional pentru Publicul Tânăr Iași
Muzeul Țăranului Român București
Proiect inițiat de Asociația culturală Vis-a-Vis și cofinanțat de AFCN