Sari la conținut

Audioteca Șeherezadei – 2017, dosar de presă

  • de

Bookaholic.ro

Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă-te ce poţi face tu pentru ţara ta.” – John Kennedy

Cu acest citat a început discursul care a deschis seara lansării unui proiect educaţional bazat pe lectură: Audioteca Şeherezadei. Pe Şeherezada sau pe Adriana Moca o cunoaşteţi din cadrul emisiunii Cărţile Şeherezadei, incluse în format capsulă în emisiunea Oraşul Vorbeşte de la Radio România Cultural, prezentată de omul de radio şi scriitoarea Ioana Bâldea Constantinescu.

Proiectul, iniţiat de Adriana Moca, un profesionist desăvârşit, care îşi împarte viaţa între teatru, cărţi şi radio, punând la cale constant proiecte culturale cu efecte majore, a fost lansat oficial în seara zilei de 15 septembrie, în Grădina Secretă din Cărtureşti Verona.”

Sursa: https://www.bookaholic.ro/audioteca-seherezadei-un-proiect-care-elibereaza-mintile-prin-lectura.html

Liternet.ro

Despre proiect, realizatoarea Audiotecii Şeherezadei a spus: „Încercăm să aducem în spaţii închise valori morale şi culturale înalte care ar putea să contribuie la diminuarea tendinţelor de infracţionalitate ale persoanelor private de libertate. În acest sens, Şeherezada este un simbol al îmblânzirii prin ficţiune”.

Sursa: https://atelier.liternet.ro/articol/18194/Mihaela-Pascu-Oglinda-Adriana-Moca/O-tara-fara-intelectuali-si-gandire-critica-fara-cultura-si-arta-se-imbolnaveste-incet-si-sigur.html

Raftul cu idei

Adriana Moca aduce cărțile mai aproape de două categorii sociale cheie: cei pierduți, cel puțin temporar, pentru societate, și cei pe care societatea nu i-a câștigat încă pe de-a-ntregul: deținuții și copiii. Poate o alăturare neobișnuită la prima vedere, dar ambele categorii au în comun nevoia reală și presantă de repere “bune”, solide, de imaginație și de speranță. Speranță într-o lume mai bună, mai inteligibilă sau măcar altfel decât cea limitată, de zi cu zi. Speranță și dorința de a contribui la crearea unei lumi mai bune.

Și cum ajung cărțile la cei care au atâta nevoie de ele? Prin lectura unei selecții de fragmente, înregistrarea și transmiterea lor prin stații audio în unitățile de educare (sau reeducare) participante la proiect, prin workshop-uri creative și lecturi performative.”

Sursa: https://www.raftulcuidei.ro/promotii-si-evenimente/audioteca-seherezadei/

Agenția de presă RADOR (Radio România)

După ce a dus lectura în 10 penitenciare din România, proiectul Audioteca Șeherezadei, inițiat de Asociația Vis-a-vis și susținut de Radio România Cultural, se extinde în școli și licee. Începând cu luna septembrie, elevi din opt școli și licee din Brăila, Olt, Neamţ, Vaslui, Bârlad Huşi și Bucureşti vor asculta fragmente din opere literare românești și universale, în lectura și interpretarea actriței și inițiatoarei proiectului, Adriana Moca.”

Sursa: http://www.rador.ro/2017/09/08/audioteca-seherezadei-ajunge-in-scoli-si-licee/