Sari la conținut

Lectoriada – 2019, dosar de presă

  • de

Bookhub.ro

Lectoriada, campania de promovare a lecturii se lansează pe 1 iunie, de ziua Copilului la Școala Gimnazială din Săcuieu, județul Cluj. Inițiat de Asociația Vis-à-vis și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul se va desfășura în perioada iunie-noiembrie 2019, în școli și licee din Blaj, Baraolt, Cluj, Călărași, Constanța, Horezu, Iași, Petroșani, Săcuieu, Sibiel, Timișoara și București. „Se aude, cu frenezie aproape, aceeași lamentație din partea părinților și a profesorilor: generația tânără nu citește. Din perspectiva unui artist interesat de educație bazată pe interactivitate cu publicul tânăr, care a dezvoltat mai mulți ani programe de promovarea literaturii și a lecturii, pot certifica din experiență că temerea nu e justificată pe deplin, decât în măsura în care lectorul/artistul/profesorul aflat în fața unui auditoriu de elevi nu reușește să capteze atenția”, spune Adriana Moca, inițiatoarea acestui proiect.

Radio România Cultural

În luna iunie, atelierele vor avea loc la Iași, cu Marius Manole la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri (5 iunie), la Baraolt cu Istvan Teglas la Liceul Baroti Szabo David (10 iunie), la Constanța cu Cristina Cioran la Liceul Teoretic Traian (13 iunie). Urmează în luna iulie Blaj și Sibiel, pentru a continua în septembrie și octombrie în liceele din Călărași, Horezu, Petroșani, Timișoara.

Pe 1 iunie, în comuna Săcuieu din județul Cluj, atelierul de lectură performativă va fi susținut de poeta Georgeta Resteman și Adriana Moca, pentru care locul are o rezonanță specială “mi-am dorit să încep aici proiectul, pentru că este satul în care s-a născut tatăl meu. Revin după foarte mulți ani la Săcuieu, la invitația doamnei Resteman, cu emoția dublă a acestei filiații dar și cu bucuria de a întâlni oameni care încearcă să ofere educație de calitate copiilor”.

Sursa: https://radioromaniacultural.ro/lectoriada-din-anul-cartii/

Liceul teoretic Vasile Alecsandri Iași

Liceenii pasionați de lectură sunt invitați marți, 5 iunie 2019, începând cu ora 12, în sala de festivitati, la atelierul de lectură performativa susținut de actorii Marius Manole si Adriana Moca în cadrul proiectului Lectoriada.”

Sursa: http://mail.lvais.ro/index.php/en/evenimente/88-evenimente/486-lectoriada-5-iunie-2019

Ziarul Văii Jiului

În cadrul Zilelor Liceului, care marchează 125 de ani de la înfiinţarea instituţiei şi 100 de ani de şcoală în limba română, atelierul de lectură al proiectului Lectoriada ajunge şi în Valea Jiului şi nimic nu putea încuraja mai bine lectura decât jovialitatea actriţei Adriana Moca. Entuziasmul, plăcerea şi transparenţa cu care i-a primit pe elevii de toate vârstele au creat ceva de care aceştia aveau nevoie: un mediu în care să discute liber despre tot ceea ce înseamnă lectură, cinematografie şi artă vizuală, un mediu în care să le fie acceptate şi apreciate creaţiile şi să le fie încurajate eforturile. Marius Stănescu, renumit actor şi fost elev al C.N.I. „Carmen Sylva”, împreună cu Adriana Moca au oferit tinerilor interpretări savuroase ale unor fragmente din romanul „Cititorul din peşteră” de Rui Zink, urmând ca elevii să dezbată împreună cu invitaţii problemele fundamentale ale „generaţiei care nu mai citeşte”, cum pe nedrept este numită.

Sursa: http://www.zvj.ro/articole-53034